Creëer sfeer met licht in je tuin!
28 september 2023 

Creëer sfeer met licht in je tuin!

In 5 stappen een lichtplan voor een sfeervol verlichtte tuin


Je hebt flink geïnvesteerd om je tuin het perfecte aangezicht te geven. Tuinplan in orde, terrassen op de juiste plaats. Door gebruik te maken van een goede combinatie tussen beplanting en bestrating heb je bijna het perfecte plaatje gecreëerd.

Bijna!... 

Want je tuin is niet af zonder gebruik te maken van een goed lichtplan.

Tuinverlichting heeft meerdere functies. Simpelweg je doorgang vinden in het donker door de tuin is natuurlijk al heel fijn. Maar verlichting kan zoveel meer doen.

Creëer sfeer door een ornament, boom of gevel te verlichten. Of maak gebruik van indirecte tuinpadverlichting om op een subtiele manier de looprichting aan te geven.

Creëer sfeer met tuinverlichting

Met een gezellig terras, de juiste beplanting of een goed statement zoals een groot ornament, kan je tuin er overdag prachtig bij liggen. Maar in het donker ontbreekt er iets. En eerlijk gezegd, denk je er misschien niet meteen aan, maar goeie verlichting is gewoon superbelangrijk voor je tuin. Zie je tuin gewoon als een verlengstuk van je huis. Daar heb je ook licht nodig, toch?


Of je nu graag vanuit je huis naar die mooie tuin kijkt of tot laat buiten wilt zitten, tuinverlichting zorgt voor de juiste sfeer en het nodige zicht in het donker. Zodra de avond valt en de lampen aangaan, krijgt je tuin een totaal andere uitstraling. Zeker als je voor tuinverlichting kiest die lijkt op natuurlijk zonlicht en daardoor de kleuren echt tot leven brengt. Dan ervaar je de magie van de natuur.


En wist je dat je met 12 volt tuinverlichting eindeloos veel kunt doen?  Met het juiste plan maak je van je tuin een plaatje, met precies genoeg licht op de juiste plekken. Maar waar begin je als je verlichting voor je tuin zoekt? Welk deel van je tuin wil je laten stralen? Er zijn zoveel vragen, maar gelukkig ook heel veel antwoorden. Bij Zandspot.nl kun je met de In-lite tuinverlichtinglijn de juiste sfeer creëren voor jouw tuin. En daar helpen wij je graag bij.


Het maken van een verlichtingsplan

  1. Begin simpel bij het maken van een tuinschets.

Het maakt niet uit of je al een bestaande tuin hebt of de tuin nog aan moet leggen. Start gewoon met het maken van een schets op schaal van de bestaande of te realiseren tuin. Zorg dat alle delen van de tuin goed kenbaar zijn gemaakt. Terrassen, gazon, speelplekken en andere delen die je wilt gaan verlichten.

2. Wat wil je verlichten?

Wat is je voornaamste doel van het verlichten van de tuin? Op welke plekken moet het functioneel zijn en waar mag het wat meer sfeerbepalend zijn? Het verlichten van looppaden, trappen of terrassen vallen meer onder het praktisch verlichten, terwijl het verlichten van een boom, struik of ornament meer sfeerbepalend zijn.

3. Welke type verlichting heb je nodig?

Welke type verlichting je nodig hebt, hangt voornamelijk af van het doel van je verlichting. Bij In-Lite wordt er gebruik gemaakt van drie typen 12 volt buitenverlichting, met elk hun eigen doel en lichtintensiteit.

Small: Dit type verlichting wordt voornamelijk gebruikt voor het markeren van terrassen en borders. Het heeft een lage lichtintensiteit met een bereik tot ongeveer 1,5 meter.

Medium: Voor het verlichten van delen van het terras, beelden en struiken. Dit type heeft een middelhoog lichtintensiteit tot maximaal 3 meter.

Large: Deze verlichting wordt voornamelijk gebruikt voor het accentueren van gevels of bijvoorbeeld een grote boom. Ze hebben een erg hoge lichtintensiteit met een bereik van meer dan 3 meter.


4. Bepaal de lichtriching

lichtrichting

Verlichting is er in allerlei soorten en maten. Verlichting met een directe en indirecte lichtstraal bijvoorbeeld. Diffuus licht of juist helder.

Het is erg belangrijk om eerst te bepalen wat je wilt gaan verlichten, voordat je een lamp kiest. Op deze manier voorkom je dat je een lamp kiest alleen op het uiterlijk, terwijl deze niet voldoet aan je belichtingsverwachting.

Stem je verlichting dus af op de lichtrichting van het te verlichten deel van de tuin. Varieer met soorten belichting om een speels effect te creëren.

5. Kies je verlichting

Nu je je verlichtingsplan duidelijk hebt kun je de juiste verlichtingsarmaturen gaan uitzoeken. Kies je voor warm licht of juist helder en koel? Houdt bij deze keuze rekening met de sfeer die je wilt bereiken. Hierbij is de kleur van het licht natuurlijk net zo belangrijk als het uiterlijk van de lamp.

Tot slot zul je moeten bepalen of je voor een 12 volt systeem gaat of verlichting op netspanning ( 220 volt) Het voordeel van een 12 Volt aansluit is dat je deze zelf kunt aanleggen, het is veilig voor kinderen en huisdieren en je hoeft je bestaande tuin niet helemaal open te leggen.

Wil je toch een systeem welke op netspanning is aangesloten, dan is het wellicht handig om dit direct bij het aanleggen van een nieuwe tuin te integreren. Verlichting op netspanning moeten door een installatiemonteur worden aangelegd en de kabels moeten voor de veiligheid minimaal 60 centimeter onder de grond worden gelegd. Houdt in dat geval dus rekening met flink wat graafwerk in de tuin.


Hulp nodig bij het maken van een lichtplan? Wij helpen je graag!

Over de schrijver
Reactie plaatsen