Hoe bestrijdt je onkruid zonder gif?
05 september 2023 

Hoe bestrijdt je onkruid zonder gif?


Hoe bestrijd je onkruid op de meest effectieve en ecologische manier


Onkruid kan een echte uitdaging zijn in Nederlandse tuinen, maar gelukkig zijn er effectieve en ecologische manieren om het te bestrijden. In deze blog zullen we je laten zien hoe je onkruid op een milieuvriendelijke manier kunt verwijderen en zelfs kunt profiteren van enkele eetbare varianten.


Ecologisch bestrijden


Als het gaat om het bestrijden van onkruid, is het belangrijk om te kiezen voor ecologische methoden die geen schade toebrengen aan het milieu. Wij geven je vier effectieve technieken:


onkruid wieden


  1. Handmatig wieden: Het is misschien wel de meest arbeidsintensieve methode, maar handmatig wieden is een duurzame optie die geen schadelijke chemicaliën vereist. Zorg ervoor dat je de wortels volledig verwijdert om te voorkomen dat het onkruid weer terugkomt.
  2. Mulchen: Het bedekken van de bodem met organisch materiaal zoals boomschors of compost kan helpen om onkruidgroei te verminderen. Mulch onderdrukt het licht dat onkruid nodig heeft om te groeien en houdt de bodem vochtig, waardoor andere planten beter kunnen gedijen.
  3. Natuurlijke onkruidverdelgers: Er zijn verschillende natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om onkruid te bestrijden, zoals azijn, zoutoplossing of kokend water. Deze methoden zijn effectief en veilig voor het milieu, maar wees voorzichtig bij het toepassen rondom gewenste planten.
  4.  Ecologisch vriendelijke onkruidverdelger maken: Maak zelf met natuurlijke producten een onkruidverdelger. Verderop in het blog geven we je een  paar tips hoe je zelf een ecologische onkruidverdelger kunt maken.


Eetbaar onkruid

onkruid op boterham

Wist je dat sommige veelvoorkomende onkruidsoorten eigenlijk eetbaar zijn? Hier zijn een paar interessante feitjes:


  • Paardenbloem (Taraxacum officinale): De gele bloemen van paardenbloemen kunnen worden gebruikt om thee van te maken en de jonge bladeren kunnen worden toegevoegd aan salades voor een vleugje bitterheid.
  • Zevenblad (Aegopodium podagraria): Zevenblad wordt vaak gezien als een hardnekkig onkruid, maar de jonge blaadjes zijn eigenlijk erg smakelijk en kunnen worden gebruikt in soepen, sauzen en salades.
  • Zuring (Rumex acetosa): Zuring heeft een heerlijk friszure smaak en kan worden gebruikt in salades of als ingrediënt in stoofschotels.
  • Brandnetel (Urtica): De topjes en jonge scheuten van de brandnetel kunnen als een soort spinazie gegeten worden. De lange stengels smaken het beste in het voorjaar. Zeer jonge stengels zijn heerlijk als sla. 


Door deze eetbare onkruidsoorten te identificeren en te oogsten, kun je niet alleen onkruid bestrijden, maar ook genieten van een gratis toevoeging aan je maaltijden. Zorg er altijd voor dat je zeker weet wat je plukt. 


Zelf onkruidverdelger maken.

zout tegen onkruid


1. Heet water.

Breng simpelweg water aan de kook en voeg er wat zout aan toe. Giet het water over het onkruid en deze zullen direct slap worden en afsterven. Deze manier van verdelger is vooral goed toe te passen voor onkruid welke tussen de voegen van je tegels groeit. Het kost geen cent en is eenvoudig te verwerken.

2. Afwasmiddel

Vul een spuitflacon met een scheutje afwasmiddel, een kopje zout en vul hem af met gewoon natuurazijn. Spuit het mengsel over het ongewenste onkruid, bij voorkeur bij zonnig weer. 

3. Citroenzuur

Citroenzuur is een van de reguliere ingredienten van veel bestrijdingsmiddelen. Het is tevens een vrij goedkoop middel. Mix in een spuitfles 50/50 citroenzuur en witte azijn en spuit deze over het ongewenste onkruid.  

4. (Tafel)zout

Door al vroeg in het voorjaar gewoon keukenzout tussen de voegen van je tegels en langs de randen van je borders te strooien, voorkom je dat onkruid zal ontkiemen. Herhaal dit direct zodra je nieuwe kiemen ontdekt en je bent verzekerd van onkruidvrije voegen. Zout dehydrateert, en zorgt er zodoende voor dat planten uitdrogen en afsterven. Door zout te gebruiken op zonnige dagen, versterk je het effect. 

5. Brander

Met een gasbrander kun je klein onkruid tussen je voegen snel wegbranden. Het wegbranden van onkruid is vooral geschikt voor fijne grassen en mossen tussen de voegen van je tegels. Als het het wilt toepassen op grotere onkruidplanten, dan kan het een tijdrovende klus worden. Deze planten bevatten veel plantensap en zullen langer nodig hebben om te verbranden.Kortom, het bestrijden van onkruid op een effectieve en ecologische manier is mogelijk. Kies voor handmatig wieden, mulchen of natuurlijke onkruidverdelgers om het onkruid te verwijderen zonder schade aan te richten. Ontdek daarnaast welke onkruidsoorten eetbaar zijn en voeg ze toe aan je gerechten voor een extra smaakvolle twist. Binnen no-time heb jij die prachtige tuin zonder ongewenste gasten!

Houdt er wel altijd rekening mee dat overmatig gebruik van zout en zuren in de nabijheid van je gewenste beplanting, deze ook zouden kunnen worden aangetast. 


Over de schrijver
Reactie plaatsen