Hoe leg je zelf je tuin aan?
Wij vertellen je alles!
Wil je zelf je tuin aanleggen? Een goede voorbereiding is het halve werk! Het aanleggen van een nieuwe tuin vereist zorgvuldige planning en berekeningen. Wij leggen je stapsgewijs uit hoe je het aanleggen van je tuin en het bestraten het beste kunt aanpakken.
Stap 1
Maak een goed ontwerp.
Een grondige voorbereiding is essentieel. Denk goed na over de functies en indeling van je tuin voordat je aan de daadwerkelijke aanleg begint. Stel jezelf vragen zoals: waar wil je het terras plaatsen? Heb je een speelruimte nodig voor kinderen? Ga je voor gras of beplanting? Overweeg je een vijver? Deze overwegingen zijn cruciaal voordat je aan de concrete tuinaanleg begint. Vergeet hierbij niet je budget in acht te nemen.
Bij het ontwerpen van je tuin zijn de volgende aspecten belangrijk:
1. **Oriëntatie:** Houd rekening met de zonnestand bij het kiezen van planten. Zorg ervoor dat zonminnende planten voldoende zonlicht krijgen.
2. **Stijl:** Denk na over welke tuinstijl bij je past, zoals modern, klassiek, landelijk of een loungetuin. Elke stijl vereist verschillende bestrating en beplanting.
3. **Onderhoud:** Heb je weinig tijd voor tuinonderhoud of geen groene vingers? Dit beïnvloedt je ontwerp. Als je van tuinieren houdt, overweeg dan bijvoorbeeld een moestuin of een tuin met veel beplanting. Heb je geen groene vingers? Dan kun je wellicht beter kiezen voor planten die weinig onderhoud vragen of kuipplanten.
Zorg ervoor dat je de juiste metingen verricht, zodat je tuinontwerp als leidraad kan dienen bij de aanleg en bestrating van je tuin.
Stap 2
Vernieuwen of vervangen? Denk aan de basis!
Of je nu een compleet nieuwe tuin aanlegt, of alleen gaat vernieuwen. Denk altijd aan de basis!
Voordat je begint zorg je ervoor dat je eerst alle oude materialen hebt verwijderd en afgevoerd. Zo behoudt je het overzicht en zul je minder snel fouten maken. Het werkt ook vele malen efficiënter, omdat je op deze manier je oude materialen niet vaker in handen hebt dan nodig.
Als alle oude materialen verwijderd zijn, dan kun je gaan beginnen met opbouwen.
Voor een succesvolle tuinaanleg is het essentieel om vruchtbare grond aan te brengen voordat je begint. De kwaliteit van de bodem vormt namelijk de basis van je tuin, en planten, bomen, gras en bloemen hebben allemaal voedingsstoffen, lucht en water nodig om te gedijen. Daarom is het van groot belang om een evenwichtige bodem met een goede structuur te creëren. Na de volledige aanleg van je tuin is het raadzaam om bemesting toe te voegen om de bodemkwaliteit op peil te houden. Hierdoor kan je tuin in optimale conditie blijven.
Stap 3
Beplanting en bestrating kiezen.
Nu je tuinontwerp klaar is, kun je verder het met uitzoeken van de beplantingen en bestrating. Bij het kiezen van beplanting is het belangrijk om op enkele eigenschappen te letten. Denk aan de grootte van de plant, de grondsoort waarin deze gedijt, de bloeiperiode, waterbehoefte en onderhoudsvereisten. Het is ideaal om een mix van planten met verschillende bloeiperiodes te kiezen, zodat je het hele jaar door een prachtige bloeiende tuin hebt.
Als tuinieren niet echt jouw ding is, maar je wilt toch een mooi stukje groen in je tuin, overweeg dan bijvoorbeeld kunstgras. Tegenwoordig is kunstgras bijna niet meer te onderscheiden van echt gras en vereist het weinig onderhoud. Verder kun je natuurlijk kiezen voor een mooie grote kuip met beplanting. Op die manier hou je het tuinieren voor jezelf overzichtelijk en zal de verzorging van je planten je veel minder energie en moeite kosten.
Er zijn tal van bestratingsmogelijkheden in verschillende maten en stijlen. Kies je voor een strakke designtegel, misschien in combinatie met een mooie siersplit? Of ga je voor een wat landelijkere look met klinkers. Heb je je keuze gemaakt? Zorg er dan voor dat je alle benodigde materialen, zoals zand of cement, klaar hebt liggen voordat je gaat bestraten.
Stap 4
Terras en bestrating aanleggen
We leggen hieronder uit welke stappen je moet volgen voor een solide bestrating. Als je alle stappen goed volgt, is de kans op mislukking vrij klein.
Hier zijn eenvoudige stappen om je tuin- en terrastegels goed te leggen:
1. Graaf de plek waar je terras of bestrating komt af tot zo'n 15 á 20 cm diep.
2. vul het geheel vervolgens af met een laag ophoogzand.. Ophoogzand is ideaal als stevige basis om verzakking van de tegels te voorkomen.
3. Tril het zand vervolgens stevig aan met een trilplaat en maak het oppervlak glad.
4. Zorg voor goede afwatering. Een helling van 1 cm per meter zorgt ervoor dat water goed wegloopt. Denk er hierbij dan natuurlijk wel aan dat de afloop altijd richting de achterkant van de tuin loopt.
5. Begin altijd met het plaatsen van opsluitbanden om de tegels op hun plaats te houden. Plaats ze langs de rand van waar de bestrating eindigt. Tik ze voorzichtig in met een rubberen hamer, zorg ervoor dat ze iets lager liggen dan de tegels om struikelen te voorkomen.
6. Nu kun je beginnen met het leggen van de tegels, werk van buiten naar binnen en gebruik een waterpas. Houd ongeveer 3 mm tussenruimte tussen de tegels. Ben je van plan om siergrind tussen de tegels te leggen? Leg dan op die plaats onder de tegels een strook worteldoek, waarbij het worteldoek aan beide kanten minimaal 10 centimeter onder de tegel ligt. Door gebruik te maken van worteldoek, voorkom je de doorgroei van onkruid en zal je split niet wegzakken in de grond.
7. Vul de voegen tussen de tegels met voegzand. Strooi royaal voegzand over de bestrating en veeg het met een bezem in de zichtbare voegen en kieren. Laat het resterende zand minstens een week liggen en veeg regelmatig bij. Zo blijven je tegels stevig en mooi op hun plek liggen. Gebruik nooit brekerzand (of inveegsplit) voor het invegen van siertegels! Brekerzand is een gebroken splitsoort en heeft een gradering van 1-3 mm. Brekerzand is te gebruiken voor het invegen van bestrating, bijvoorbeeld klinkers bijeen oprit, echter is brekerzand niet geschikt voor siertegels! Het kan onherstelbare krassen maken op je duurbetaalde tegels.
Stap 5
Beplanten en inrichten
Nu de bestrating er in ligt, kun je aan de afwerking beginnen. De laatste stap welke uiteindelijk het meeste voldoening zal geven. De beplanting kan er in! Let er bij het aanplanten van je nieuwe planten op dat deze op de juiste plaats in de tuin worden gezet en dat je bodem voorzien is van de juiste grond. Kijk op het kaartje van je plant wat deze nodig heeft. Zorg ervoor dat je je planten de ruimte geeft om te groeien en plaats grote struiken en hoge beplanting achteraan. Let er ook op hoe groot je plant uiteindelijk zal worden.
Nu je tuin zo goed als af is, kun je hem verder aankleden. Denk bijvoorbeeld aan een speeltoestel voor de kinderen, (solar)verlichting of andere aankleding.
Gefeliciteerd met je nieuwe zelf aangelegde tuin!