Maak je tuin winterklaar



De dagen worden inmiddels echt donker en koud. Het is nu tijd om onze geliefde tuin voor te bereiden op de wintermaanden die voor ons liggen. Wij delen graag onze beste tips om jouw tuin winterklaar te maken. Ben je klaar om te ontdekken hoe je jouw buitenruimte kunt voorbereiden op de komende koude maanden? Lees dan snel verder!


6 tips om je tuin winterklaar te maken


1. Haal planten in pot naar binnen of pak ze in. 

Breng kuipplanten die niet vorstbestendig zijn naar binnen en zorg dat ze een vorstvrij onderkomen hebben. Maar let op! Alleen binnenzetten is niet voldoende. 

Eenmaal binnen hebben je planten nog steeds jouw zorgzame hand nodig. Controleer regelmatig of ze voldoende water krijgen, zelfs tijdens de koudste wintermaanden. Een beetje liefde en aandacht kan een wereld van verschil maken.

Als alternatieve optie, afhankelijk van de plantensoort, kun je ze inpakken met ademende materialen om ze te beschermen. Deze slimme truc zorgt voor een comfortabel microklimaat, waardoor ze de winter met succes kunnen doorstaan.

Met de juiste zorg en bescherming blijven je kuip- en potplanten prachtig en gezond, klaar om het volgende tuinseizoen met glans te beginnen!

2. Afgevallen bladeren van bomen verwijderen.

Herfstbladeren in je tuin? Maak er slim gebruik van door ze op één plek te verzamelen, bijvoorbeeld in een afgelegen hoek. Zo voorkom je verstikking van het gras, schimmelvorming en gladde stenen. Veeg de paden schoon en hark de bladeren van het gazon. Deze eenvoudige handelingen houden je tuin netjes en verzorgd, zelfs in de herfst.

Maar er is meer! Door de bladeren te verzamelen, creëer je een aantrekkelijke omgeving voor dieren. Vogels zoals de boomklever vinden hier graag voedsel en insecten verschuilen zich tussen de bladeren. Het wordt een waar toevluchtsoord voor vogels en wie weet komt er zelfs een egel opdagen voor zijn winterslaap.

3. Zorg dat de vijver niet dichtvriest.

Voor een zorgeloze winter in jouw vijver met vissen is speciale aandacht vereist bij het winterklaar maken. De vissen overwinteren in de vijver en een goede CO2-uitwisseling is van essentieel belang. Daarom moet de vijver niet volledig bevriezen; een open wak is voldoende. Gelukkig zijn er praktische oplossingen om dit te realiseren.

Een onderwaterpomp is een slimme keuze. Plaats deze zodanig dat het water in beweging blijft, waardoor een open wak ontstaat waar vissen kunnen ademen. Let op dat de pomp niet lager dan 25-30 cm boven de bodem wordt geplaatst om het water daaronder op een geschikte temperatuur te houden. Hierdoor vermengt het stilstaande water zich niet met de koudere laag erboven, wat zorgt voor een rustige overwinteringsomgeving voor de vissen.

Een alternatief is het gebruik van een ijsvrijhouder, een warmte-element dat op elektriciteit werkt. Het zorgt ervoor dat het water rondom warm genoeg blijft om bevriezing te voorkomen. Deze oplossingen bieden jouw vissen een comfortabele overwinteringsperiode, en jou een prachtige vijver om volop van te genieten zodra de lente weer aanbreekt.

4. Bescherm vaste planten tegen vorst.

Bescherm je vaste planten tegen winterse vorst!
Neem preventieve maatregelen en dek vorstgevoelige vaste planten in je tuin af. Gebruik afgevallen bladeren, vliesdoek of boomschors om je planten te beschermen. Verspreid een laag boomschors tussen de struiken en vaste planten voor een veilige winter. Vliesdoek is ideaal bij langdurige vorst, omdat het licht en ademend is. Wikkel het volledig om de planten voor maximale bescherming. Vermijd echter folie of noppenfolie, omdat deze materialen niet ademen en verstikking kunnen veroorzaken. 

5. Waterleidingen controleren. 

Het winterklaar maken van je tuin omvat ook het controleren van de waterleidingen. Bevriezing van leidingen wil je immers voorkomen tijdens vorstperiodes. Zorg ervoor dat de hoofdkraan goed afsluit en vrij is van tocht, omdat tocht bevriezing kan versnellen.

Als je een buitenkraan hebt, tap deze dan af en laat de leidingen leeglopen voor het winterseizoen, inclusief die in de garage of schuur. Lege leidingen bevriezen namelijk niet. Een nuttige tip is om tijdelijke isolatie aan te brengen bij leidingen en kranen in onverwarmde ruimten.

6. Tuinmeubels beschermen in de winter.

Het is ontzettend frustrerend om te ontdekken dat je dure houten tuintafel of kunststof tuinset na een winterse opslag er niet meer uitziet. Maar geen zorgen, met deze tips kun je jouw meubels in topconditie houden.

Tijdens de winter is het slim om je tuinmeubels op een droge, vorstvrije plek te bewaren. Als je een overkapping hebt, is dat ideaal om ze droog te houden. Maar geen zorgen als je die luxe niet hebt! Een beschermhoes is een geweldige oplossing om je meubels te beschermen. Trek deze simpelweg over je tuinset heen en ze zijn veilig voor de winterse omstandigheden.

Bij houten meubels is het belangrijk dat ze kunnen blijven ademen. Zorg ervoor dat er zuurstof bij kan komen. Houd er rekening mee dat een beschermhoes niet 100% waterdicht is, maar ze biedt uitstekende bescherming tegen vuil en wind.


Ga zelf lekker het bos in voor een lange wandeling, of doe eens een guur dagje zee. Voor je het weet zijn de kille maanden weer voorbij en kun je weer genieten van je prachtige bloeiende tuin.





Over de schrijver
Reactie plaatsen