Oprit bestraten: hoe maak je de juiste keuze
23 oktober 2023 

Oprit bestraten: hoe maak je de juiste keuze

"Ben je op zoek naar de perfecte bestrating voor je oprit, maar ben je door het overweldigend aanbod een beetje stuurloos?
In deze informatieve blog nemen we je mee door alle facetten van opritbestrating. Van tegels, tot klinkers en het beramen van het kostenplaatje.
Na het lezen weet jij precies wat de optimale oplossing is voor jouw oprit!"


Wat is de perfecte opritbestrating?


Een eenduidig antwoord is op deze vraag niet te geven. Wat de perfecte bestrating is voor jouw oprit, hangt af van verschillende factoren.
Wat is de gewenste uitstraling, welke materiaal wil je gebruiken en hoeveel onderhoud mag het vragen. Kortom, jouw persoonlijke voorkeuren zullen uiteindelijk de doorslag geven.


Gebakken klinkers of betonklinkers


Klinkers zijn populair voor opritten. Het verschil zit voornamelijk in het materiaal: gebakken klinkers of betonklinkers. We zetten de verschillen voor je op een rij.


Gebakken Klinkers:

- Gemaakt van gebakken klei/leem, vergelijkbaar met keramiek.
- Duurzaam en compact materiaal.
- Beperkte aanhechting van groene aanslag op het oppervlak.
- Weinig vochtopname.
- Kleurvast, maar hogere aanschafprijs.


Betonklinkers:

- Gemaakt van beton, met diverse opties in menging en eigenschappen.
- Betaalbaarder.
- Hoge stroefheid.
- Grotere kans op groene aanslag en snellere vochtopname.
- Variabele kwaliteit.


Kanttekening: Betonklinkers met verschillende samenstellingen en impregneringen kunnen ook kleurvast en van hoge kwaliteit zijn.


Keramische- of betontegels


Ook tegels behoren tot de optie bij het bestraten van je oprit. Hou hierbij welk rekening met de dikte van de tegel en zorg voor de juiste fundering. Bij het bestraten van je oprit met tegels kun je kiezen tussen keramiek en beton.


Keramische tegels

- Weinig onderhoud.
- Kras- en vlekbestendig.
- 100% kleurvast.
- Lange levensduur.
- Vorstbestendig, maar duurder.
- Vereist voegmortel en specifieke installatiemethoden.


Betontegels

- Budgetvriendelijker.
- Variërende prijsklassen.
- Stroeve oppervlakte.
- Altijd vorstbestendig.
- Onderhoudsvriendelijk bij gecoate varianten, maar goedkopere soorten kunnen verkleuren.
- Mogelijkheid van kalkuitbloei en vuilaanhechting.


Waterdoorlatende bestrating

De impact op het milieu wordt steeds belangrijker, zelfs bij het maken van een keuze voor het bestraten van je oprit. Naast waterdoorlatende voegmiddelen voor traditionele tegels, kun je ook speciale waterdoorlatende tegels overwegen.

Er bestaan zogeheten Aqua-draintegels. Deze tegels bieden de mogelijkheid om de ruimte tussen keien op te vullen met gras of grind, waardoor je een prachtige en milieuvriendelijke oprit creëert. Grind is ook een waterdoorlatende optie, met behulp van grindmatten zorg je voor de gewenste stevigheid.


Het kostenplaatje

De kosten voor het bestraten van je oprit zijn natuurlijk afhankelijk van het materiaal en de arbeidsuren. We geven je een indicatie, maar de daadwerkelijke kosten lopen uiteraard nogal uiteen.
Uiteindelijk geldt ook hier: "Je kunt het zo duur maken als je wilt"


- Stenen/tegels: €22,- tot €90,- per vierkante meter.

- Opsluitbanden: €4,- tot €20,- per strekkende meter.

- Voeg- en ophoogzand: €50,- tot €70,- per vierkante meter.


Het materiaal bepaalt grotendeels de kosten. Keramische tegels en gebakken klinkers zijn duurder maar bieden een onderhoudsarme oprit. Betonklinkers of betontegels zijn budgetvriendelijker. 


Hoe dik moet bestrating voor je oprit zijn?


Opritbestrating moet minstens 6 cm dik zijn, met extra dikte vereist voor grotere tegels. Klinkers en stenen zijn altijd minimaal 6 cm dik en geschikt voor opritten. Het legverband kan ook de sterkte van je oprit beïnvloeden, dus overweeg verbanden zoals elleboogverband en keperverband. Deze legverbanden geven extra stevigheid aan je bestrating. 


De breedte van een oprit

De gemiddelde auto is 2,30 meter breed. Voor een parkeerplaats is een oppervlakte van minimaal 2,5 bij 3 meter nodig. Voor een praktische oprit met loopruimte naast de auto wordt een minimale breedte van 3 meter aangeraden. Wil je zeker zijn van de breedte van een goed functionerende oprit? Meet dan de breedte van de auto terwijl beide voorportieren zo open staan, dat je eenvoudig in- en uit kunt stappen. Heb je kinderen? Let er dan op dat bij het openen van de portieren, deze niets kunnen raken wat de auto kan beschadigen. 


Aanlegtips voor opritbestrating


Bij het bestraten van je oprit zijn een paar punten om in acht te houden:


- Zorg voor een stevige basis met minimaal 20 cm gebroken puin en ophoogzand.
- Gebruik altijd opsluitbanden om verschuiven te voorkomen.
- Kies een geschikt legverband voor de gewenste sterkte.
- Gebruik voegzand in plaats van voegmortel, vooral als de oprit intensief wordt gebruikt.


Heb je nog vragen of twijfels? Het team van SignaStone staat klaar om je te adviseren. Neem gerust contact op voor persoonlijk advies.

Over de schrijver
Reactie plaatsen