Vier seizoenen in een tuin.


Vier seizoenen lang een bloeiende tuin

We hebben je wegwijs gemaakt in het nut van een goed bodemleven en hebben een aantal grondsoorten besproken welke hierbij van nut zijn. Natuurlijk zijn er nog vele andere soorten grond welke bij kunnen dragen aan een goed bodemleven, kijk hiervoor eens bij ons overzicht aan bodemverbeteraars.
Nu je de basis van een goede tuin kent, kunnen we ons richten op vier seizoenen lang kleur in de tuin.
Vaak zijn de eerste twee seizoenen van het jaar, ook de meest kleurrijke. Tegen de tijd dat de herfst in aantocht is, zijn de meeste bloemen uitgebloeid terwijl struiken en bomen hun blad verliezen. De meeste tuinen krijgen dan een troosteloze aanblik.
Toch hoeft dit niet zo te zijn. Wij nemen je mee in de wereld van vier seizoenen vol kleur.

Lente

In Nederland zijn er talloze planten en bloemen die prachtig bloeien tijdens het lenteseizoen. De meest bekende zijn natuurlijk Tulpen, Narcissen, Hyacinten en krokussen.
Dit zijn ideale lentebloeiers welke prachtig staan in de lage borders.

In het najaar, tussen september en december, is het tijd om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten, als voorbereiding op een kleurig voorjaar. Oktober is een ideale maand; dan hebben ook de vroegbloeiende soorten zoals krokussen nog voldoende tijd om uit te lopen in het komende voorjaar.
Viburnum-struiken zijn erg populair vanwege hun geurige bloemen in het voorjaar. Ze hebben trossen van bloemen in verschillende kleuren, zoals wit, roze en geel.
Rhododendrons en Camelia's zijn groenblijvende struiken die in het vroege voorjaar bloeien. Ze hebben mooie bloemen in verschillende vormen en kleuren, waaronder roze, rood en wit. 

Zomer

De zomer is natuurlijk het ultieme jaargetijde om een explosie van kleur aan je tuin toe te voegen. Dit jaargetijde biedt verreweg de meest uiteenlopende variaties aan bloemen en planten welk in bloei staan.
Voor de lage borders kun je bijvoorbeeld kiezen voor lavendel, petunia's, dahlia's en nog veel meer. Combineer deze met wat hogere struiken of grassen voor een speels  effect en diepte in de tuin.
Een weelderige zomertuin is een veelgekoesterde wens onder tuinliefhebbers. Om dit te bereiken, is het belangrijk om in het voorjaar al aan de slag te gaan. Naast de gebruikelijke taken zoals snoeien, onkruid wieden en gazononderhoud, is het toevoegen van zomerbollen een waardevolle stap. Deze eenvoudige handeling geeft de zomertuin een exclusieve kleurrijke touch. Zomerbollen, zoals dahlia's, lelies en gladiolen, staan bekend om hun prachtige en vaak imposante bloemen die vanaf augustus te bewonderen zijn. Het planten van deze zomerbollen dient echter te gebeuren in de maanden april en mei, dus tijdige actie is vereist om ervan te kunnen genieten.


Herfst

In de herfst zijn er verschillende planten die prachtige bloemen produceren en kleur toevoegen aan tuinen en landschappen. Deze herfstbloeiende planten in je tuin zorgen voor kleur en interesse, zelfs wanneer het weer koeler wordt. Het combineren van verschillende herfstbloemen zoals Chrysanten, Herfstasters, Sedum en Kornoelje zorgen voor een prachtige en levendige tuin gedurende het seizoen. Net wanneer de tuin op zijn retour lijkt te zijn, piept de herfstkrokus (Crocus speciosus) boven de grond uit. Hij bloeit van eind september tot eind november. Je kunt de knollen het beste in juli planten (of later in pot kopen en uitplanten) en in goed afwaterende grond in de zon of lichte schaduw zetten. De Herfstaster is een echte klassieke najaarsbloeier: vaste planten zoals de herfstasters zijn een jaarlijks terugkerend buffet voor late bijen, hommels en vlinders. Geef ze vruchtbare, goed afwaterende grond en zet ze in de volle zon. 


Winter

In Nederland kan de winter behoorlijk koud en guur zijn, maar er zijn nog steeds enkele planten die bloeien en kleur toevoegen aan tuinen en landschappen, zelfs tijdens de wintermaanden.
Het kiezen van winterbloeiende planten voegt niet alleen kleur toe aan je tuin tijdens het winterseizoen, maar kan ook belangrijke voedselbronnen zijn voor insecten en andere dieren die actief blijven, zelfs in de koudere maanden. Deze planten kunnen een welkome aanvulling zijn op tuinen en bieden een beetje vreugde tijdens de winterperiode. Een opvallende winterbloeier is de winterjasmijn, die ook wel naaktbloeiende jasmijn wordt genoemd. Het is een makkelijke plant die zowel in de zon als in de schaduw groeit. De kleine, gele bloemen verschijnen in december, soms al eind november. Ze zijn goed bestand tegen sneeuw en vorst.
Waar je anders alleen maar uitkijkt op kale takken en groenblijvende planten, brengt de Helleborus in donkere jaargetijden pure vreugde in de tuin. De fraaie bloemen van de Helleborus, die soms al in december verschijnen, zijn echte blikvangers in de slapende tuin.

Door al bij het aanleggen van je tuin rekening te houden met de seizoenen, zul je het hele jaar door een prachtig kleur- en geurrijke tuin hebben. Als je daarbij ook nog eens voor een goed bodemleven zorgt, dan zal je tuin door alle seizoenen heen een prachtig kleurenpallet hebben.

Heel veel plezier met het creëren van jouw jaarrond kleurrijke tuin!

Over de schrijver
Reactie plaatsen